Farklı Bir Hobi: Akvaryum Balığı Besleme ve Sarı Prenses
Canlı hayvan beslemek çoğu insan için vazgeçilemez hobilerden biridir. Ama bunların içinde akvaryum balığı beslemek bambaşkadır. Bu hobiye sahip birisi olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Benim için hayvan sevgisi sanırım aileden gelen bi tutku. Babamla birlikte 13 yaşımdayken bi pet shop’a gittiğimde bu hobi ilgimi çekmişti. Babam akvaryum almadığı için bakkal amcadan içine sakız koyduğu plastik bi kap almıştım. İlk balıklarım olan Japonları onun içinde beslemiştim .Daha sonra sarı prenses cinsini keşfettim. Balık beslemek bambaşka bir şeydir. Kimileri ‘’hadi kuşu, kediyi, köpeği tutup seviyosun. Balığın nesini seviyon be arkadaş? ‘’ diyebilir ama akşam olunca akvaryumun ışığını yakıp içinde süzüle süzüle yüzen, birbirinin etrafında dönerek kur yapan balıkları izlemek insanın bütün yorgunluğunu alıyor.
Tabi akvaryum balığı beslemek sanıldığı gibi kolay iş değildir. Eğer bu hobiyi yapmak istiyorsanız bazı zorlukları göze almalısınız. Örneğin akvaryumunuzun içinde balıklar için uygun sıcaklığı ayarlayacak ısıtıcı olması gerekiyor. Bunun yanında balıklarınız oksijensiz yaşayamayacağı için hava motoru ve akvaryumunuzun temizlenmesi için ayrı bir filtreli motor almanız gerekiyor. Görsel açıdan güzellik için akvaryumunuzun arkasına manzaralı resim yapıştırabilirsiniz. Ve son olarak da akşamları balıklarınızı seyredebilmeniz için akvaryuma ışık monte etmeniz gerekebilir.
Yeni Başlayanlar İçin İdeal Akvaryum Balığı : Sarı Prenses
Cichlid (ciklet) türlerinden biri olan ve latince adı Labidochromis Caeruleus olan sarı prenses, bu hobiye yeni başlayanlar ve kolay yavru almak isteyenler için en uygun balık cinsidir.Anavatanı Afrika ‘nın Malawi gölü olan bu canlılar en uysal ve barışçıl cinslerden biridir.
Sarı prensesler hepçil balıklardandır. Yani etçil ve otçul yemlerin hepsiyle beslenebilirler. Bunun kötü yanı da görsel güzellik için akvaryumun içine koyacağınız canlı bitkiler sarı prensesler tarafından yenilebilir. Sarı Prensesler için uygun su sıcaklığı çoğu balık için de olduğu gibi 28 derece civarıdır.
Sarı prenseslerin enteresan bir özelliği vardır. Yumurtlayarak üreyen bu balıklar, yumurtalarını ağzında kuluçkaya yatırırlar. Bu olay sarı prenses için epey zahmetli gerçekleşir. Dişi sarı prenses, önce akvaryumun belli bir köşesinin zeminindeki kumları küçücük ağzıyla kenara atar. Sonra kumdan arınmış zemindeki akvaryum camına 10-20 arası yumurta bırakır. Bu sırada erkek sarı prenses akvaryumun içindeki diğer balıklar yumurtaları yemesin diye etrafta terör estirir. Yumurtlama olayı tamamlandıktan sonra etrafı kollama görevini dişi sarı prenses devralır ve erkek sarı prenses zemindeki yumurtaların üzerine sperm bırakır. Son olarak dişi sarı prenses döllenmiş yumurtaları tek tek ağzına toplar ve yaklaşık 23 gün boyunca hiç yem yemeden yumurtaların yavru balıklara dönüşmesini bekler. Bu süre boyunca dişi sarı prenses solungaçlarından beslenir. 23 gün geçtikten sonra dişi balık yumurtaları ağzından çıkarmaya başlar fakat yavrular hala savunmasız olduğu için herhangi bir tehlikede dişi balık yavrularını tekrardan ağzına alır.Bazı balıklar çok küçükken yumurtladıklarından döllenmemiş yumurtaları ağzına alabilirler. Bu yüzden yavrular çıkmayacağından hobici arkadaşımız hayal kırıklığına uğrayabilir. Veya döllenmiş yumurtayı dahi alsa acemiliğinden dolayı yumurtaları yutabilir.
Sarı Prenses Kusturma
Enteresan bir olay da hobici arkadaş tarafından gerçekleştirilir. Şöyle ki; kuluçka süresi dolan sarı prenses etraftaki diğer balıklardan korktuğundan dolayı yumurtaları ağzından çıkaramayabilir. Gün geçtikçe yavrular büyüyüp anne balığın ağzına sığmadığından anne sarı prenses boğularak ölür. Bu durumda hobici arkadaşımızın devreye girmesi gerekiyor. Dişi sarı prenses yakalanarak akvaryumdan çıkarılır ve ağzı açılarak suyun içine daldırıp çıkarılır. Bu olay kusturma olarak bilinir ve dişi sarı prenses yavrularını suyun içine kusar.
Bu yazıya 12 yorum yapıldı.
Bir de soru sorayım madem :) Bu sarı prenses erkek mi dişi mi nasıl anlaşılıyor? Kolay mı sarı prenseslerin cinsiyetini anlamak yoksa zor mu?
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre