Çevremize baktığımızda konuşmasını, oturup-kalkmasını, giyinişini, çalışmasını, ahlakını-edebini beğendiğimiz takdir ettiğimiz insanlar illaki vardır. Bu tür ahlaki -modern- değerlere sahip insanların hayatımızın her anında yanımızda olmasını isteriz. Konu açıldığında bu insanların ne kadar değerli olduğunu dile getiririz fakat o değerli vasıflara sahip olmak için hiçbir atılımda bulunmayız. Halbuki yaptıkları her işi titizlik göstererek yapanlar, dikkat ve itina gösterenler, tam anlamıyla işinin hakkını verenler gerçek anlamda örnek insanlardır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen, işini dalgaya alan, hayatı laylaylom olan insanlar ise halk arasında; beceriksiz, tembel ve haysiyetsiz olarak nitelendirilirler.
Vurdum duymaz, baştan savma, emek harcamadan yapılan işler, sahibine bunalma ve sıkıntı getirirken, işini kelimenin tam anlamıyla mükemmel yapan insanada sevinç, başarma duygusu ve çevresinden takdir ve tebrik kazandırır. Önemli olan işi binbir türlü hileyle yapıp sonucu başarıya ulaştırmak için değil sonuç başarıya ulaşmasa bile işi iş ahlakıyla yapmaktır. Onun için girişilen her işte dikkat ve azim gösterilmeli, mükemmel olması için çaba sarf edilmelidir. Örneğin, bahçenize çicek mi dikiyorsunuz, bir bahçıvan zarafetinde ekmeye dikkat edin. Dışarıda arkadaşlarınızla mı buluşacaksınız, giyiminize ve kuşamınıza özen gösterin. Çünkü neslimiz buna çok önem veriyor.
Kabiliyetinizi ve hislerinizi zorlayarak, yaptığınız işlerin güzel yönlerini bulup sevmeye çalışın. Belli bir süre sonra yaptığınız işi gerçekten seveceksiniz. Bundan emin olabilirsiniz. Bunu söylerken “Yapmak istemediğiniz velhasıl sevmediğiniz işleri yapın.” Düşüncesini empoze etmeye kesinlikle çalışmıyorum. Şartlar gereği tercih imkanınız yoksa, o işi yapmaya mecbursanız, “Onu sevmeye gayret edin” düşüncesini savunuyorum.
Hep işi sevmekten bahsettik. Halbuki sadece işi sevmekle iş bitmiyor. Hayatınızı, çevrenizi ve insanları sevmeninde başarıda büyük rolü vardır. Öfke, nefret, intikam ve düşmanlık gibi duygular, vücudumuzda fiziksel veya psikolojik aksamalara neden olurken; mutluluk, sevinç, sevgi ve iyi duygular ise vücudumuzun ahenkli çalışmasına vesile olur.
İşe verilen değer ve önem, kişinin özelliklerini ortaya koyar. Yani insan yaptıklarıyla ölçülür.
Uzun lafın kısası, sevgili okuyucu, hangi işle meşgul olursan ol o işin sana göre güzel yönlerini bulmaya çalış -istemediğin bir iş bile olsa- Elbet bir gün Allah (c.c) sana mükafatını verecektir
Bu yazıya 2 yorum yapıldı.
Yazılarınız çok güzel. Sık sık yazmalısınız.
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre