Her gün namazlar da okuyup hızlı hızlı geçtiğimiz sureler,dualardan ne kadarının anlamını biliyoruz ve neden okuduğumuzu. Ne anlamını biliyoruz nede okuma nedenimizi. Günümüz problemlerinden olarak gördüğüm ve kendimi asla bundan soyutlamadığım gerçeğini bi kere daha göz önüne getireceğim kim bilir belki hepimize ders olur. Ki çok da umutlu değilim, gerek Kuran kurslarında gerek din eğitimi verilen yerlerde, Kuranın ne dediği değil de 'yıllarca' arap harflerinin nasıl okunduğunu öğretmeye devam eden eğitimciler (!) olduğu sürece…
Allah’ın üzerimize ilk emir olarak (tesettürden,namazdan,hac vs önce ilk olarak !)neden oku demiştir?Öyle ya bunlara da okuyarak ulaşılır.İronik olan neden bunu en son bile yapmıyoruz.Hayır hemen ‘'namazı tesettürü küçümsüyo bu ya''diyerek geniş din bilginizle böyle düşündüğünü iddea edip, yaftalamaktan vazgeçin.Kastettiğim şeyi çok iyi anlatabildim bence ,kendimizi şimdiye kadar öğrendiğimiz dini -okumadan,ilk emre uymadan kulaktan dolma ifadelerle öğrendiğimiz- bilgilerden soyutlanarak düşünelim, ''evet haklı yada gerçekten ya'' diye nidalarda bulunurken kendimizi bulacağımızdan şüphem yok.
İlk emir oku ise ilk sorgu neden okumadın olacaktır kuşkusuz. Peki neden okumadık? İki şey öne süreceğim, tabiki ikinin çok daha üstünde nedenlerimiz diğer bi ifadeyle bahanelerimiz. Birincisi her yerde karşımıza çıkan egomuz. Biz zaten biliyoruz egosu. Evet biz biliyoruz. Tesettürün bi ayet, namazın bi ayet olduğunu biliyoruz elbette -bir başka ironi bunu Allah’a inanmayanlar da biliyor- ama hangi ayet,neden yapmalıyız, yapmazsak nolur, gibi sorulara cevap verecek kadar,başkasına Kuran'dan örnek verecek kadar değil bilgimiz. Oysa sözüm onlara egolu olanların her şeye bi cevabı vardır değil mi? Kendimize müslümanız. Ve bu da peygambere ve müslümanlara görev olan tebliğe aykırı bi davranış.İkincisi anlamayız düşüncesi. Ego sahibi insanlar bile diyor bunu çelişkiye bir bakın. Oysa biz hiç bi kitabı tam anlayamıyoruz, ki Kuran öyle bi kitap değil. Bi matematik kitabını bile elimize ilk aldığımızda okuruz ama anlayamayız bi insan ürünü olan kitaptan bahsediyorum. Üzerinde yoğunlaşmadan ter dökmeden kimse matematiği anlamıyor zaten, birinci sınıfta okuyup kapatacağımız bi kitap olsaydı Kuran mesela okur, anladım ya der kapatırdık bi daha da yüzüne bakmazdık, Allah'ın istediği de bu değildir şüphesiz Kuran'la yaşanılan bi hayat, hep okuyacağımız ara ara anlamadığımız, anlamadığımızın üzerinde duracağımız bi hayat, bi Kurân. Ki zaten eğer anlayamasaydık, "Andolsun ki biz Kuran'ı öğüt alasınız diye kolaylaştırdık, öğüt alan yok mudur?"* demezdi Allah heralde. Ama okumadığımız için bu ayetten bi haberiz öyle değil mi?
Üstünkörü, yarımyamalak bilgilerimizin verdiği diğer bi sonuç da tam yapamamak,namaz kılıp kalp kırmak mesela.Tam okumamak diğer ifadeyle. Bi hocanın deyimiyle 'işitçi kafa' oluyoruz, kızmayın ama onlar da yalnızca bi kaç ayet bilgisine dayanarak güya kafir öldürüyorlar, dayandıkları sadece bir ayet var öncesi ve sonrası onlar için hiç önemli değil,bizimkisi gibi yani. Oysa okusaydık bilirdik, bi hadis ile örnekleyeyim "kim namaz kılarda o namaz kendisini hayasızlıktan ve kötülükten alıkoymazsa, o namaz olsa olsa Allah'tan daha fazla uzaklaşmasını sağlar. "** Hadisi gereğince boş namaz kılan, yeri gelir insanda öldürür,müslümanda! Yani namaz kılan ayeti bizde tamamdır ama diğerlerinden sorumlu değilmiş gibi gelenekçi bi zihniyet oluştu ve bunun cabası da kötü müslüman örneği malesef.
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim ,bunlar sadece benim gözlemlediğim ve artık içimde tutamadığım kelimelerim.Bağnazlığımız,hoşgörüsüzlüğümüz,sabırsızlığımız,cimriliğimiz,fiskosçuluğumuz hepsi hepsi O'nu okumadığımızdan..
Buna bir son verelim okuyalım.Tesettürlü olmayabiliriz, namaz kılmaya biliriz,bunlar insanları çok da ilgilendiren husular değil zannımca,herşeyi seçen insanımız günahını da seçmeli,günahının ucu yine kendisine dönmeli,başkasına değmemeli. Hz. Ömerin dediği gibi* ama eğer okumazsanız yapılan hatalar sosyal hayatta buram buram hissettiriyo kendini,hissettiyoruz. İnsanlara davranışlarımızla hissettiriyoruz,haksızlık yapmamızla ,iftira atmamızla ve nihayet kalp kırmamızla.
Arkadaşlar haddimi aşmış gibi görünmüş olabilirim ,sadece Allah'ın bir ayetini neden bu kadara askıya aldığımızı düşünmemizi istedim vesellam.
*54 Kamer -17
** Münavir Feyzü'l-kadr 6.221
*** “Bir kimsenin kıldığı namaza, tuttuğu oruca bakmayınız. Konuştuğunda doğru söylüyor mu, kendisine bir şey emânet edildiğinde emânete riâyet ediyor mu, dünyaya meylettiği zaman helâl, haram gözetiyor mu, ona bakınız.” (Beyhakî, Sünenü’l-kübrâ, VI, 288; Şuab, IV, 230, 326)
Bu yazıya 4 yorum yapıldı.
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre