Doğru tercih neden önemlidir çünkü doğru bir tercih mutlu ve başarılı günler demektir.
Bir eğitim öğretim yılını daha geride bıraktık. Bu yazı mezun olmuş lise öğrencilerini ilgilendiriyor yani ÖSYM kurbanları ve ÖSYM kurbanı adayları.
YGS LYS gibi zorlu süreçleri atlattık derken şimdi daha zorlu bir süreç olan tercihle karşılaştık. Tüm yaşamımızı etkileyen bu süreç gerçekten çok önemlidir çünkü şu an verdiğimiz karar bundan sonraki yaşamımızı etkileyecektir. Lafı uzatmadan konuya geçiyorum. Sınav sonuçları 18 Temmuz pazartesi günü açıklandı ve 26 Temmuz da tercih işlemlerimiz başlıyor, peki bu süreçte nasıl bir yol izlemeliyiz?
1: KENDİNİZİ TANIYIN. NE İSTEDİĞİNİZDEN EMİN OLUN
2: GİTMEK İSTEDİĞİNİZ ÜNİVERSİTELER VE ŞEHİRLERİ BELİRLEYİN
3:TERCİH EDECEĞİNİZ ÜNİVERSİTENİN OLANAKLARINI ARAŞTIRIN.
En başta kendinizi tanımakla başlayın. Kendinize ‘’ Ben ne istiyorum, ilerde kendimi nerde görüyorum, nasıl bir iş bana uygun ( masa başı, seyahat halinde, insanlarla iç içe…), benim hangi derslere ilgim var, neler yapmaktan hoşlanırım, idealist miyim yoksa orta halli bir mesleğim olsun benim için yeterli mi (öğretmenlik, memurluk ) ? ‘’Bu gibi soruları kendinize sorun ve cevaplarına göre kendinize bir bölüm belirleyin.
Üniversite seçimi de bölüm seçimi kadar önemlidir. Şu an her ilde en az bir tane üniversite vardır ama elbette hepsi birbirine eşit değildir. Bazı üniversiteler köklü bir geçmişe, sağlam akademik kadroya sahipken bazıları henüz iki üçlük yıllık kampüsü bile olmayan üniversitelerdir. Donanımlı bir şekilde mezun olmak için kaliteli hocalardan eğitim görmek son derece önemliyken öğrenci olduğunuzu hissetmek için de üniversite kampüsü bir o kadar önemlidir. Çünkü kampüs içi sosyal faaliyetler öğrenciler için hem eğlence hem de başarı açısından birçok fırsat sağlayacaktır. Şehir seçimi de önemlidir. Bazı öğrenciler için büyük şehirler vazgeçilmezken bazı öğrenciler ise daha sakin bir yaşam için küçük şehirleri tercih etmektedir. Ben denizsiz yapamam diyenler de vardır onlarında kıyı kesimleri tercih etmesi daha isabetli bir karar olacaktır.
Son olarak birden fazla üniversite arasında kararsız kalmış olabilirsiniz. Ya da kafanızı kurcalayan hala bir şeyler olabilir. Üniversiteler öğrencilere birçok olanak sağlar. Burslar, kurslar, yurt dışı eğitim fırsatları, çift dal yan dal gibi. Tüm bunları araştırın, sorgulayın. Meslek erbapları ile konuşun, mesela hakim olmak isteyen birisi bir hakimle konuşabilir gidip mahkeme de bir duruşmaya katılabilir. Polis olmak isteyen bir öğrenci bir gün karakolda gözlem yapabilir ya da öğretmen olmak isteyen kişi en yakınlarına bir şeyler öğretmeye çalışarak yeteneklerini ölçebilir. Gitmek istediğiniz bölümlerdeki öğrencilerle konuşun onlara memnuniyetlerini sorun. Birçok site var okuyun, araştırın. Mesela YÖK, YÖK tercih atlası diye bir tercih robotuyla size yardımcı olmaya çalışmış. Öğretim elamanından o üniversitenin mezunlarının KPSS deki başarılarına kadar paylaşmış sizinle.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar birçok fırsat var hepsini kullanmaya çalışın bir de unutmayın sizin ne istediğiniz önemli. O bölümün önü kapalı, şu bölümü okumak zor gibi sözler sizin yolunuzu şaşırtmasın. Bir amacınız olsun, bir hedefiniz ve çok çalışın. Hiçbir şeyin garantisi hiçbir zaman olmamıştır. Değişen koşullar vardır ve onların etkileri. Siz ne kadar çabalarsanız kaygılarınız o oranda azalacak ve güven dolu, başarılı adımlarla yarınlarına emin bir şekilde yürüyeceksiniz. Küçük dokunuşlar büyük izler bırakır. Unutmayın her şey sizde başlar ve sizle ilerler. Yolunuz açık olsun.
Bu yazıya 0 yorum yapıldı.
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre