Sanal sunucu sistemleri fiziksel olarak varolmayan, tamamiyle yazılımsal olarak oluşturulan, ancak üzerindeki donanımın tüm özelliklerini kullanan sistemlerdir.
Sunucu sanallaştırması en basit ifade ile bir fiziksel sunucumuzun sahip olduğu bellek, ağ kartı, disk, işlemci gibi kaynaklarının paylaştırılması olarak tanımlayabiliriz.
Bir sunucunun sahip olduğu fiziksel kaynaklar, sanallaştırma katmanı tarafından sanal kaynaklara dönüştürülmektedir. Sanal sunucu oluşturmayı sağlayan programlar bu sanal kaynakların, sanal sunucular tarafından kullanılmasını sağlarlar.
Sanal olan bu kaynaklar sonuç olarak fiziki kaynaklardan yararlanmaktadır. Bu fiziki kaynaklar da işletim sisteminin sorumluluğunda çalıştıklarından sanal katman aynı zamanda sanal olan kaynakların calısmasını sağlamak için işletim sisteminin bazi sorumluluklarınıda yerine getirmektedir.
Temel çalışma prensibi fiziki kaynaklarin paylaştırılması ilkesine dayanan sanallastirma, sunuculardaki kullanılmayan kaynakların payastırmasini yaparak sahip olduğumuz sunucudan maksimum verimlilikte yararlanmayı sağlar.
İstemci, sunucu mimarisinde farklı uygulamaların farklı sunucular uzerinde koşması, sunucuların bellek, işlemci, disk gibi kaynaklarından yeterli verimi alabiliyormuyuz sorusunu aklımıza getirir.
Firma içindeki uygulamaların farklı sunuculara ihtiyaç duyması, sunucu sayılarındaki artış belkide verimli kullanmadığımız sunucular olarak ortaya çıkacakdır.
Bu durumuda firmaların gelişme süreçlerine bağlı olarak sunucu sayılarındaki artış kendisiyle birlikte bir maliyet de oluşturacaktır. Sunucunun yüzde yüzü icin ödenen bu maliyete karşılık alınan verim belki yüzde yüzünden daha az olacakdır. Geriye kalan kaynak ise sunucu uzerinde yararlanılmayan kaynak olarak kalacakdir.
İşte sanallaştırma firmaların sunucu sayılarındaki artışa bağlı olarak , geçilmesi gereken bir mimaridir.
Sanallaştırma
- Fiziksel sunucuların sayısının azalmasını sağlar
- Tek bir merkezde yönetilmesini sağlar
- Sunucular icin kullanilan elektrik maliyetlerinin azalmasina, bence en onemli maddelerden biriside budur çünkü sistem odasindaki tum sunucular 24 saat calismakta ve elektrik tuketmetedirler bunlarin sogutulmasi icin kullanilan sogutma giderleride eklendiginde mevcut maliyet sanallaştırma sonrasında farkedilir bir şekilde azalacakdır.
- Firmanin şubeleri varsa, ve bu şubeler merkezdeki sistemden veri aliyor ve yaziyorsa merkezdeki sistemde meydana gelecek olan bir arıza, bu arıza fiziksel bir arıza olabileceği gibi işletim sisteminden kaynaklanan bir arızada olabilir. Bu durumda sunucun ayağa kaldırılması belkide yedeklerin geri döndürülmesi uzun surecektir. Örneğin mail sunusunun çöktüğünü düşünün bu durumda yeni bir mail sunucusu kuruluncayaka kadar kullanıcılar mail gönderemeyeceklerdir. Sanal sunucularda bu işin yönetimi kolay ve hızlıdır. Kullanıcılar çalısmalarında bir kesilme olmadan sistem çalışmasına başka bir sunucu üzerinden devam eder.
- Bir sunucu ihtiyacı oluştuğunda sanal sunucunun olusturulması daha önce oluşturalan sunuculardan kopyalama yöntemi ile oluşturulacağından kısa bir süre içinde ihtiyac olan sunucu oluşturulabilir.
- Yönetim, yedekleme, taşınabilme kolaylığı sağlar
Sanallaştırma iki şekilde yapilabilir.
- İsletim sistemi üzerine sanal server programının kurulması ile (vmware virtual server)
- Sanal sunucu işletim sisteminin direk donanım üzerine kurulması ile (vmware esx)
Sanal sunucu sistemleri deyince aklımıza ilk gelen bu işin başlangıcını sağlayan vmware sanal sucunu sistemidir. (vmware virtual server ) bu sistem temelinde bir işletim sistemine ihtiyaç duyar, yani bir işletim sistemine bir uygulama programi gibi yüklenir ve sonrasında sunucular yaratilir.
Ancak bu sanallastırma yapısında işletim sistemi arada olduğundan donanım kaynaklarının kullanılması sırasında işletim sisteminden yararlanir. Performans olarak biraz yavaştır.
Donanım üzerine direkt sanal sunucu işletim sisteminin kurulması ile oluşturulan yapıda donanım kaynaklarının yönetimi, başka bir işletim sistemine gerek kalmadan sanal sunucu işletim sistemi ( vmware esx server) tarafından yönetilir. Bu sanallastırmanın en yaygın olarak fırmalarda uygulama seklidir.
Bu yazımda sanallaştırmaya giriş yapmış olduk. Bundan sonraki yazımda detaylar üzerine paylaşımda bulunuyor olacağım.
Murat GEDİKOĞLU
Mcad.net
Bu yazıya 5 yorum yapıldı.
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre