EVLİLİĞE MANİ DURUMLAR
Evimizin tadilat sonuçlandı sayılır. Bir yandan da yavaş yavaş eşyalar alınıyor. Gelecek ay için bir nikah tarihi almaya kararlıyız. Mevsimden ötürü çok rahatlıkla nikah günü bulabileceğimizi düşünüyoruz. Başvuru için tam teşekküllü sağlık raporu gerekiyor. Ben de bugün evlenmeye mani bir durumum olmadığını kanıtlayan sağlık raporumu almaya karar verdim. Çevremden ötürü evlilik için gerekli testlerin kan yoluyla bulaşıcı hastalıklar ile tüberküloz testi olduğunu biliyordum. Tüberküloz testi için Verem Savaş Dispanserini aradım. Görevli bana evlilik için artık verem testinin şart olmadığını söyledi. Bunun üzerine kan testini aynı poliklinikte yaptırıp yaptıramayacağımı sordum. Görevli şöyle dedi:": Nerede istersen orada yaptır'
Bu çok bilgi verici görüşmeden sonra adresime en yakın Kızılay'ı aradım. Sanırım internette görülen numaraları hatalıydı. Açan olmadı.
BEN GÖZ DOKTORUYUM, EVLİLİK TESTLERİNİ BİLMEM
Ben de evime en yakın özel hastaneye gitmeye karar verdim. Danışmaya sordum. Evlilik için gerekli testlerin o hastanede yapılmadığını, sağlık ocağına gitmem gerektiğini söyledi. İnandırıcı bulamadım. Sağlık ocakları yerine aile hekimliği uygulamasına geçeli bir kaç ay oluyor. Üstelik sağlık ocağı deyince kesinlikle hepatit, HIV gibi virüslerin testlerinin yapılabileceği donanımda yerler düşünülmüyor. O sırada danışmaya gelen doktora da sordum. O da bana göz doktoru olduğunu evlilik testlerini bilmediğini söyledi. Ben de göz hastalıklarının evliliğe mani olmadığını söyledim. Son olarak doktor gayet sorumlu bir tavırla çocuklarımın gözlerine dikkat etmem konusunda beni uyardı. Bana hiç yardımcı olmayan ama son derece nazik ve yardımsever davranan hastaneden çıktım.
BENİM AİLE HEKİMİM KİM?
Aile hekimliği uygulamasına adrese göre yapılan bir düzenleme. Oturduğum mahallede beş sokağı bir aile hekimine ayırmışlar. Bizden sorumlu aile hekimi ise istifa edip gittiği için biz diğer doktorların boş zamanlarını beklemek durumundaydık. İlk gördüğüm masaya nereye gitmem gerektiğini sordum. Aldığım cevap şöyleydi:" Yandaki eczaneye git". Doktorlarının kim olduğunu bilmeyenler gidip eczanede internetten baktırıyorlarmış. Biraz ısrarla aile hekimi istifa etmiş olanların rastgele bir doktora muayene olabileceklerine karar verdik. İlk odaya girdim. Aile hekimimin kendisini olduğunu söyleyip evlilik için sağlık raporu konusunda bilgi vermesini istedim. Doktor Hanım sanki kendisine ilk kez bu soruluyormuş gibi interneti açıp evlenenlerin yaptırması gereken testleri araştırdı ve yanıt verdi. Bunları zaten biliyordum, verem testinin hala mecbur olup olmadığını sordum. Bilmiyordu. Kan testi için en yakın yeri hatta mümkünse ilçemizdeki Kızılay'ın yerini sordum. "Bilseydim söylerdim, isterseniz yandaki eczaneye sorun." dedi. Bizim aile hekimliği merkezinde her soru için yandaki eczaneye yönlendiriyorlar. Mecburen yandaki eczaneye girdim. Son derece alakasız bir şekilde bir eczacıya evlilik için kan testleri yaptıracağımı bunun için bu testleri yapacak en yakın sağlık kurumunu aradığımı söyledim. Sanırım eczacı her türlü sorunun kendine yöneltilmesine alışmıştı ve semtte yer alan polikliniğe gitmem gerektiğini söyledi.
HAYIR YAPMIYORLAR, BELKİ DE YAPIYORLARDIR
Yaşadığım semtin polikliniği, verem savaş dispanseri ile yanyana. Aynı dispansere telefon açtığımda bana verem testi yapmadıklarını söylemişti. Ben de verem testi olmaya çok istekliymişim gibi ısrarcı olmak yerine dispanseri es geçip polikliniğe girdim. Oradaki karşılama elemanına kan testi yapılıp yapılmadığını sordum. Cevap geldi:" Hayır yapmıyorlar ama belki de yapıyorlardır." Hiç tepki vermeden danışmaya yürüdüm. Sonuçta burası geldiğim dördüncü sağlık kurumuydu. Hepsi de sanki yaşadığım semtte ilk kez birisi evleniyormuş gibi tepkiler verdiler. En sonuncusu ise en başarılısıydı. Danışmada hayatından bezmiş bir bayan beni bekliyordu. Her zamanki sorumu ona da yönelttim. Cevap geldi: "Yapmıyoruz, aile hekiminize gidin."
Bu yazıya 0 yorum yapıldı.
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre