Geçtiğimiz günlerde Linuxta mac adresi öğrenme ile ilgili bir yazı yazmıştım. Linux kullanıcılarının MAC adreslerini öğrenmek için yapması gerekenleri anlatmıştım. Yine bir linux yazısı ile linux kullanmaya yeni başlamış kullanıcılara yardımcı olmak istiyorum. Baştan belirteyim; ben de yeni bir linux kullanıcısıyım ve linux ile ilgili bilgim oldukça sınırlı. Fakat yeni bilgiler öğrendikçe, hem yeni linux kullanıcılarına yardımcı olmak, hem de linux ile ilgili öğrendiklerimi pekiştirmek için bu bilgileri paylaşıyorum... Anlatımda hata kusur varsa affola :)
WGET Nedir?
Öncelikle Wget komutunun işlevinden bahsedeyim... Çünkü linux ile güvenli download için kullanacağımız komut wget. Wget kelimesinin açılımı web get olarak bilinmektedir. Birçok kullanıcı, linux yazılımını yükledikten sonra indirme yöneticisi programı arayışına da başlar fakat aslında herhangi bir indirme yöneticisine gerek yoktur linux işletim sisteminde. Açık kaynak kullanımına olan saygımın bir kat daha artmasına sebep olan wget, download işlemini yarıda kesip devam etme özelliğinden, web site arşivlerinin tamamını yahut bir kısmını indirme imkanı da sunuyor... Peki ama nasıl?
Wget Kullanımı
Wget kullanımı en basit yapısı itibarı ile:
wget http://www.siteadresi.com/indirilecekdosya.zip
şeklindedir. Yani indirilecek.zip dosyasını yukarıdaki komutu uçbirime (Ctrl+Alt+T) yazarak indirebilirsiniz. Fakat bu şekilde indirdiğinizde download işleminin yarıda kesilme riski de vardır hemen belirteyim.
Wget ile Yarım Kalan Download İşlemini Devam Ettirmek
wget http://www.siteadresi.com/indirilecekdosya.zip -c
NOT : Yukarıdaki kodlarda kullanılan -c parametresi, continue kelimesinin kısaltılmışıdır. Anlam itibarıyla da "devam etmek" demektir.
Wget ile Bant Genişliği Sınırlama
wget http://www.siteadresi.com/indirilecekdosya.zip --limit-rate=50kb
Bu şekilde yazacağınız komut sayesinde saniyede 50 kb veri çekecek şekilde dosya indirme işleminizi gerçekleştirebilir, bant genişliğinin tamamını kullanmayacağınız için internet bağlantısında da sorun yaşamazsınız sörf esnasında.
Wget ile SSH Kapatarak Download Yapma
wget -b http://www.siteadi.com/indirilecekdosya.zip
Wget ile Dizin İndirme
wget -r http://www.siteadi.com/dizin/
Yukarıdaki kodu kullanarak "dizin" klasörünün tamamını bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.
Bunlar sadece benim bildiklerim :) Linux ile yapabileceklerinizin aslında pek sınırı olduğu söylenemez. Yeter ki biraz araştırın, inceleyin, merak edin... "Açık kaynak yazılımları her zaman içi kapalı kaynak yazılımlarına göre daha kaliteli ve tercih edilesidir" diyerek yazımı bitireyim :)
Bu yazıya 4 yorum yapıldı.
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre