Teknoloji ile paralel olarak gelişim göstermekte olan mobil teknoloji, cep telefonu kullanım oranını büyük bir ivme ile artırmaya devam ediyor... Daha 10-20 yıl öncesine kadar telsiz telefon büyüklüğünde olan cep telefonları şimdilerde cepten düştüğünde dahi hissedilmeyecek boyutlara düştü. Bunun sonucu olarak da insanlarda "2 telefon kullanma" merakı başladı ve birçok kişi birden fazla telefon kullanıyor. Peki zamanında cep telefonu kullanımını büyük ölçüde sınırlandıran radyasyon etkeni, günümüzde neden yeteri kadar dikkat celb etmiyor? Artık cep telefonları tarafından yayılan radyasyon belki eskisinden de fazla ama buna rağmen cep telefonları tarafından yayılan radyasyonlar ile ilgili herhangi bir yaptırım yok...
Öte yandan gelişen mobil teknoloji sayesinde her geçen gün farklı yeniliklerle karşımıza çıkan cep telefonları o kadar ileri seviyede hizmet sunuyor ki, bilgi teknolojisi adı altındaki 'şüpheli' olarak nitelendirilebilecek faaliyetler görmezden geliniyor.
Kişisel verilerin paylaşılması, hesap numaraları, iletişim bilgileri ve sair pek çok bilgi, dikkat edilmediği taktirde milyonların ulaşabileceği verilere dönüşebilir. En basitinden 'senkronizasyon' adı altında paylaşılan verilere ulaşım sağlanma ihtimali bir hayli yüksek. Yüksek olmasa dahi böyle bir risk var ve dile getirilmese dahi sonuçları büyük problemlere neden olabilecek cinstendir.
Örnek vermek gerekirse bilgisayarlara yüklenerek kullanılan Nokia Ovi adlı yazılımla, pek çok senkronizasyon yapılmakta... Bu veya benzeri senkronizasyonlar aracılığı ile bilgilerimizin paylaşılmadığı, ticari meta olarak kullanılmadığı kimin garatisi altında?
Bir siteye üye olurken dahi "Kullanım Sözleşmesi" adı altında onay verdiğimiz sayfalar dolusu metinlerin ara satırlarında çoğunlukla, "Üye olan kişisel bilgilerinin, kullanılan fotoğraf, video ve resimlerin hepsinin siteye ait olduğu" ile ilgili maddeler yer alır.
Meselâ Facebook, sosyal ağlar arasındaki en popüler site konumunda ve birkaç yıl öncesinde medyaya yansıdığı kadarı ile site üyelerinin bilgilerinin satışı söz konusu idi. Oluşan büyük tepki sonucu bu satıştan vazgeçildiği söylendi fakat satılmadığını kim garanti edebilir?
Kısacası, mobil teknoloji de tıpkı internet alanında olduğu gibi gelişmekte ve bilgilerin korunması da bir o kadar zorlaşmakta... Bu yüzden kullandığınız telefonlar aracılığı ile konuştuklarınızı herkes dinliyormuş gibi düşünerek konuşmanızda yarar var. Çevrenizde tanımadığınız insanlar varken konuşamayacağınız şeyleri konuşmazsanız, birilerinin görmesini istemediğiniz şeyleri paylaşmazsanız, konuşmalar ve paylaşılan veriler başkaları tarafından takip edilse dahi herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılmaz.
Bu yazıya 0 yorum yapıldı.
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre