Kopya içerik, birçok blog yazarının muzdarip olduğu dertlerin başında geliyor. Biz saatlerce uğraşalım yazalım edelim, ıspanak turşusunun biri de gelsin, öküzlemesine bi' biçimde yazıların hepsini kopyala/yapıştır metodu ile çalıntı içerik olarak sitesinde yayımlasın... Ooooh ne âlâ! Peki 'kopya içerik nasıl tespit edilir', 'kopya içerik kontrolü yaparken hangi siteler kullanılmalı?' gibi sorulara makalede cevap vermeye çalışacağım...
Gelelim kopya içerik kullananları tespit etme yollarına. Bunun için bazı siteler var. Bunlardan ilk tanıtacağım site Copyscape! Konu ile ilgili siteler içindee benim favorim olanı bu :) Bayağı işlevsel olmasının yanında, hızlı çalışması da belirgin özellikleri olarak söylenebilir.
Siteye girdikten sonra kimlerin içerik hırsızı olduğunu bulmak istiyorsanız karşınızdaki arama kutucuğuna, makalenin adresini yazıp sonra da "Go" butonuna tıklamanız yeter. Bir kaç saniyelik bir arama sonrasında, sonuçları göreceksiniz... Örneğin ben "http://www.yazarcizer.net/diger/bati-nil-vurusu-korunma-yollari-ve-belirtileri-nelerdir.html" konusunun başkaları tarafından alınıp alınmadığını kontrol etmek istiyorum. Karşıma çıkan uyarı şu şekilde:
2 results found for Batı Nil Vürüsü Korunma Yolları ve Belirtileri Nelerdir? | Yazarcizer.Net | BT Haber Sitesi. Click a result below to see the matching content.
Yani bu yazı 2 farklı yerde daha kullanılmış. Kısmen veya tamamen... O bilgi yazmıyor şimdilik :) Çıkan sonuçlardan birine tıklıyoruz ve o linkte asıl kaynağa ait kaç kelime kullanılmış, yazının % kaçı (ç)alınmış görüyoruz...
İnceleyelim bakalım. İlk sonucun linkine tıklıyorum. Karşıma çıkan sonuç gösteriyor ki sayfama yazdığım makalenin %4'ü, yani 43 kelimelik kısmı başka sitelerde de var (: Beni gidi beniii :D Bu 43 kelime de zaten nil virüsünün belirtileri ile ilgili hastalık adları. Onları da bu yazıyı yayımladıktan sonra değiştirip özgünleştiririm artık (:
Gördüğünüz üzere resmin en altındaki satırda "See matching content in: Found Page - Source Page" yazıyor. Normalde karşınıza ilk etapta Found Page (Kopya içerik kullanan) sayfadaki içerik gelir. Eğer Source Page seçeneğini seçerseniz, anasayfadaki arama kutusuna yazdığınız sayfa baz alınarak eşleşen kelimeler gösterilir.
Aynı işlem için kullanılabilecek diğer servis ise CopyGater.
Bu sitenin amacı ise, RSS beslemelerinizi takibe alarak, kullananları tespit edip size bildirmek. Öncelikle RSS adresinizi siteye girişte sayfanın altındaki
Option 2 - Tell us to watch a specific feed
kısmına RSS adresinizi yazıp kaydetmek.
Sonrasında karşınıza şu şekilde bir uyarı gelmesi gerekiyor:
Please allow 10-15 minutes when first adding a feed before CopyGator is able validate it and parse all posts found on it.You may bookmark this page and return to in a few minutes and it'll notify you when this initial process is done.
Bu uyarıyı gördükten sonra bulunduğunuz sayfayı Sık Kullanılanlar listesine ekleyin ve 15-20 dakikada bi' kontrol edin. Siteniz onaylandığında bir uyarı mesajı ile karşılacaksınız. Siteniz onaylandıktan sonra istatistikleri görmeye başlıyorsunuz zaten. Ayrıca sayfada vermiş olduğu kodu blogunuzda kullanarak eşzamanlı haberdar olabilirsiniz kopya içerik kullanımından...Kodu kullanmaya başladıktan sonra sayfanızda CopyGater maskotunun olduğu bir simge belirecek. Eğer o simge, kırmızıya dönerse; bildiriminiz var demektir ve tıkladıktan sonra içerik hırsızı elemanları görebilirsiniz :)
Fakat kopya içerik tespiti için kodlarla uğraşmak istemeyenler, akıllarına estikçe siteye girip anasayfada üstteki arama kutusuna kendi sitesinin adres yolunu yazarak kontrol edebilirler...
Bu yazıya 5 yorum yapıldı.
Teşekkürler...
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre