Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü resim iş öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi olan Ramazan Karasu (23) oyunculuk hayalini gerçekleştirmek için Keskinkılıç (2008), Mezopotamya (2010), projelerinden daha profesyonel ve evrenselliği yüksek olan Sükût ve Ölüm (2011) adlı kısa filmi tamamladı.
Yazının devamında, Ramazan Karasu ile, Sükût ve Ölüm ile ilgili olarak gerçekleştirdiğimiz röportajı bulabilirsiniz.
Sükût ve Ölüm'ün senaryosunun hazırlık aşamasından bahseder misiniz?
Filmin senaryosunu hazırlamak benim için çok kolay olmadı. Senaryo yaklaşık 1 yıllık sürede oluştu. Toplam 3 tane kısa film projesinin (Keskinkılıç, Mezopotamya, Sükût ve Ölüm) senaristliğini, yapımcılığını yapmanın ve insanlara önemli mesajlar vermeyi şablon halinden çıkarıp insanlara bu şekilde hitap etmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Sizin için kaliteli bir film nasıl olmalı?
Bir film insanların önce kalbine sonra düşüncelerine aynı anda etki edebiliyorsa o filmin kaliteli olma yolunda çok büyük bir adım attığını düşünüyorum.
Senaryo yazmak kolay bir iş mi sizce?
Senaryoları oluştururken okuduğum kitapların ve yaşadığım çevrenin etkili olduğunu belirtmek isterim. İnsanlara bir şeyler vermek istiyorsak kelime dağarcığımızın 300 kelimeden düşük olmamasına dikkat etmemiz gerekir; bir papağanın 150, Sivas kangal köpeğinin 250 kelime alma kapasitesi varken Türkiye’deki aydın sınıfın 300 kelimeyle konuştuğu bir ortamda okumadan ve bilmeden hareket etmenin sonunun hüsran olduğunu düşünüyorum.
Sükût ve Ölüm adlı çalışmanızı tek cümleyle özetleyebilir misiniz?
10 dakikalık film ilk bakışta komplike gözükebilir ama bir sokak çocuğunun madde bağımlılığıyla olan ilişkisini ve ölen annesinin özlemiyle yaşadığı halisünasyonları seyircinin bilinçaltına sorduran akıcı ve duygusal bir çalışma olduğunu söyleyebilirim.
Sükut ve Ölüm adlı çalışmanın senaryosunu yazarken esinlendiğiniz kişi ya da kaynaklar var mı?
Sukut ve Ölüm’ü hazırlarken Türkiye’nin iki önemli senaristlerinden aldığım eğitimin etkili olduğunu ve senaryonun zihinde hikaye halinde betimlenerek oluştuğunu, belli kurallar çerçevesinde çok emek verilerek hazırlandığını belirtmek isterim.
Sükut ve Ölüm adlı kısa film ile ilgili planlarınız neler?
Sükût ve ölüm adlı filmin başarılı olduğunu ve Türkiye genelinde kısa film yarışmalarına göndermeyi planlıyoruz.
Film çekerken ekip ruhunun öneminden bahseder misiniz?
Film çekmenin ekip işi olduğunu ve çok iyi koordine olmayı gerektirdiğine inanıyorum.
İleriye yönelik olarak düşündüğünüz projeler var mı?
Yeni projelere adım atmak için yeni bir oluşum içinde olduğumuzu ve tek bir kurumsal kimlik altında (video-red) birleşip tek ses, tek yürek sloganıyla çok önemli projelerin üstesinden ekip ruhuyla çıkılacağına inanıyorum.
Son olarak eklemek istediğiniz şeyler var mı?
Yapımda emeği geçen sponsorumuz Kubbealtı iş merkezinin (Bolu) sahibi Esma Bayrak hanımefendiye haddi zatında üniversitede hocam olan Yrd. Doç. İlknur Karageyik hocama katkılarından dolayı teşekkür ederim. Filmin yönetmenliğini yapan Hüseyin Kocakır, Hasan Kırmızı ve bu işe sahip çıkan 25 kişilik ekibime gönülden saygılarımı sunar tüm emek verenlere teşekkür ederim.
Bu yazıya 1 yorum yapıldı.
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre