Eğitimi eksik veriyoruz yanlış veriyoruz. En başından beri sistemin değişmesi gerektiği kanaatindeyim. Öğrencilerimiz Liseye adım atarken çok büyük kararlar vermelerini diliyoruz. Bundan sonraki hayatında elinde tutacağı mesleği o yaşta seçmesini istiyoruz. Üstelik deneme süreci falan da olmadan yapıyoruz bunu. Bu bahsettiklerim tabi ki "teknik liseli" öğrenciler için geçerli.
Çok daha vahim bir durum var ki "Anadolu liseleri.." Ne pratiği belli ne uygulaması belli. İyice ucu açıkta kalan programlar. Kendinden kararlı bir öğrenci mesleğini seçmek için yöneldiğinde,örneğin mühendis olmak istediğinde giriyor bir Anadolu lisesine. Fakat şöyle bir yanılgıyı unutuyor.İleride aynı hırs ile devam etmek isteyecek mi öğrenci? Okuma arzusu bu denli çok olacak mı?..Bunun analizlerinin önceden yapılması bir yana,üniversiteye geçişte ne kadar zorlanacaklarının farkında olamıyor heralde büyüklerimiz. Anadolu lisesinden mezun olup üniversiteye girebilen öğrenciler inanın çok zorlanıyorlar. Teori bilgileri yeterince mevcut. Ama pratik bilgileri oldukça zayıf gençler olarak yetişiyorlar. Günümüzde zaten olan işsizlik sorununa bir de uygulama sorunu eklenince, tecrübe sahibi bile olunması güçleşiyor.
Teknik liseslere tekrar dönüyorum. Özellikle Anadolu Teknik liselerine.Burada öğrenciler örgün eğitimini alıyorlar. Mesleki yönden donatılıyorlar. Genel kültür derslerinden de muaf olmuyorlar. Ve okul bittiğinde 4 yıllık eğitimler için uğraşanlar yıpranıyor strese giriyor.Şunun bilincinde olunmalı ki günümüz şartları Türkiye’de piyasanın önemle istediği ve ihtiyaç duyduğu unvan “teknik eleman.. Ara elemanlar.." Öğrenciler lise eğitimini bitirip mezun oldukları takdirde önlisans programlarını tercih etmiyorlar. Öncelik olarak lisans programları yer alıyor. Artık piyasanın ara elemanlara çok daha fazla ihtiyaç duyduğunun açıklanması lazım gençlerimize.
Esas bahsetmek istediğim husus da şudur ki; Anadolu teknik lisesi diplomasının üstüne 2 yıllık kendini donatmış bir “tekniker” olarak mezun olduktan sonra,eğitime devam etme hırsını sürdüren öğrenciler için dikey geçiş sınavı.. Bu sınav ile önlisans programları lisansa tamamlanıyor. Buradan da mezun olunduğunda bu işin kaymağı sizsiniz.Uygulama aradığında sizde,pratik aradığında sizde.. Tecrübe sahibi olmak için en fazla 2 yıla ihtiyacınız var. Sonrasında istediğiniz yerlere ulaşmanız an meselesi olacaktır.
Lisans programlarına yerleşmeyin demiyorum. Ama yerleşmeyin. Siz siz olun neyi araç neyi amaç edineceğinize iyice karar verip öyle hareket edin. Herkese başarılı bir hayat diliyorum..
Bu yazıya 0 yorum yapıldı.
Hey Sen! Hadi yorum yap...
Cevap yazdığın kullanıcı: Fatih Emre